úterý 27. dubna 2010

Úhel pohledu

OSTRAVA - 3 DŮVODY PROČ JI NENÁVIDĚT

1. Smrdí to tam. Čím dál víc, tak znečištěný vzduch v ní nebyl ani za komunismu. Srovnatelný dýchají jen lidé v Pekingu.

2. Krade se tam. Minimálně jednou do roka, zpravidla častěji vám v Ostravě vykradou auto. Stejně jisté je, že vás okradou v tramvaji. Policisté budou na toto tvrzení reagovat tím, že podle statistik drobná kriminalita nestoupá. Všichni Ostravané však vědí, že je to tím, že takové drobnosti nikdo nehlásí. Jsou běžnou součástí života, není třeba se jimi zdržovat.

3. Pije se tam. Centrum je o večerních víkendech plné opilých a řvoucích návštěvníků Stodolní ulice. Zatímco pražští novináři ji líčí jako příjemné centrum kultury, ve skutečnosti jde o obyčejnou střepy a zvratky pokrytou ulici.

OSTRAVA - 3 DŮVODY PROČ JI MILOVAT

1. Udělá z vás otužilce. Zvyknete si žít ve smrdutém ovzduší a všude jinde si připadáte jako v ráji. Stanete se optimistou, protože víte, že může být jen lépe.

2. Vychová vás k ostražitosti. Při výletu do Prahy se nestanete obětí kapsářů. Jste totiž zvyklý mít ruku stále na peněžence. Navíc kapsáře v davu hned poznáte, protože do Prahy jezdí ti vám dobře známí, ostravští.

3. Naučí vás pít. Kdo prožil pár let na Stodolní ulici, vychází po zbytek života z každého večírku jako absolutní vítěz. Když Pražáci usínají na stolech, Ostraváci se začínají bavit. Z alkoholu jim není špatně, jsou z hospod zvyklí pít pančovaný. Vědí, že když si v Ostravě objednají fernet citrus, je velká pravděpodobnost, že je podomácku vyrobený a příchuť mu dodává citrusový sprej určený na WC.

Zdroj: Scarlett Wilková. Magazín MF Dnes. Mluví krátce, mluví sprostě: Ostraváci. 22. dubna 2010.

Žádné komentáře: